pages

Pengikut yang setia aishiteru!

Anda tekan! Anda Pandai...

Pinanglah Aku dengan BISMILLAH

0 comments
27/1/2012
hello smua.....korang mesti tw kan cerita Pinanglah aku dengan BISMILLAH...cter ni dalam astro jer....fiqa pn bkn nya ada astro...balik kmpung bru merasai tngok astro....sbb ayah fiqa x mau pasang astro...takot fiqa belajar x mnjadi..hehehe...yelah astro kan bnyk cter best....
 
Fiqa ni mlm tdi mimpi....nk tw cm na mimpinya....so fiqa nk cter lah....
mcm ni...
.
.


 Di tengah malam yg sunyi....Fiqa berjalan seorang diri....berdekatan dengan semak samun....Agak mengerikan....Tapi kuatkan iman je lah.....Ayat kursi x pnah tinggal....mesti baca....Akhirnya....Fiqa xdak hala tuju....Fiqa terduduk di sebuah stesen bas yg agak usang....dan xdak sesiapa kat situ....Akhirnya....Fiqa terlelap.....pada keesokkan harinya.....Fiqa berjalan lagi.....sampai sekerat jalan...Fiqa terasa lapar sangat....Fiqa hanya makan roti yg Fiqa bawa di dalam beg...Sambil makan.....ada sebuah kereta yg mewah berhenti di hadapan Fiqa....dan dari kereta tu....muncul dua orang lelaki yg Fiqa pn x kenal....dan terus cekup mulut Fiqa....Fiqa meronta kesakitan....Ya Allah...!!! Hanya Tuhan Saja yg Tahu...betapa takutnya......dan Fiqa terus pengsan.....
 
Terasa begitu lama.....dua jam Fiqa pengsan...Fiqa masih berada di dalam kereta tu....Fiqa ambil surah kursi...dan baca tanpa henti.....dan kereta yang dipandu terhuyung-hayang...akhirnya terlanggar sebuah pokok yang besar di hadapan.....semua nya berdarah....tinggal Fiqa jer yg xdak apa calar.....Dan Fiqa terus lari...lari dan lari....Hujan tiba2 turun sangat lebat.....Akhirnya....Fiqa ternampak sebuah rumah yg berdekatan....Fiqa pergi ke rumah tersebut......Alhamdulillah...ada sorang mak cik yg telah bukak pintu untuk keluar...dan terkejut melihat Fiqa....Fiqa menerangkan apa yg telah terjadi....dan nampaknya mak cik itu memahami..dan Fiqa dibenarkan masuk.....mak cik  tu membelai Fiqa dengan penuh kasih sayang.....
 
Tepat jam 9.00 malam.....terdengar ketukan pintu dari luar rumah mak cik tu...mak cik tu nama Salmah....dan dia suruh Fiqa panggil mak....xpe lah...its okay....Fiqa pi lah bukak pintu....seorang lelaki berpakaian baju hujan....dan terus melulu masuk.....Fiqa jadi takut...dan bertanya...
 
Kau sapa....dia jawab...sepatutnya aku tnya kau...aku tuan rumah ni....oh sorry lah...aku ingat kau siapa tadi....kenapa? kau ingat aku org jahat....btw..kau ni sapa? macam mana kau boleh ada dalam rumah aku....belum sempat Fiqa nak terang perkara yg sebenar....Mak Cik Salmah terlebih dahulu menyampuk...ok xpa....so laki tu sebenarnya anak mak cik salmah....sebaya dengan Fiqa....22 tahun...(dalam mimpi ni Fiqa dah menjangkau 22 tahun,jadi jgn slah phm)
 
so xpalah...laki tu ok...Fiqa pn ok...kami berkenalan....nama dia Ahmad Rizqi....just panggil Riz....dan seminggu Fiqa tinggal dekat situ....timbul pelbagai fitnah di kampung tu....mengatakan fiqa buat maksiat dengan Riz...padahal Fiqa sesat.....xthu hala tuju...tapi org kampung ttp x percaya....apa lagi....Mak Cik Salmah pulang ke rumah dan berbincang dengan Fiqa dan Riz.....Mak Cik Salmah suruh kami nikah.....Riz terkejut...dan Fiqa menangis.....Apa lagi.....Riz terus naik angin dan terus menghalau Fiqa....sebenarnya Riz dah ada GF.....sbb tu dia marah...Fiqa pn keluar dari rumah...mak cik salmah x tw nk kata apa...hanya diam seribu bahasa.....
 
Fiqa tersedu sedan...sambil bertasbih kepada Allah SWT.....dan tanpa tengok kiri kanan....Fiqa terus melintas jalan.....dan......................
 
Fiqa dilanggar kereta.....terus pengsan.....time Fiqa kena langgar tu....x jauh lagi dari rumah Riz...sedar jer dari koma....org First Fiqa nmpk Mak Cik Salmah.....dan baru nmpk Riz...lepas tu...mak cik Salmah....tinggalkan kami berdua.....Riz mengenggam tangan Fiqa....dan berkata "Dengan ucapan Bismillahhirrahmanirrahim....sudikah Fiqa menjadi isteri Riz,Riz mintak maaf sebab halau Fiqa....sebab Riz jugak Fiqa terlantar di hospital....semuanya salah Riz,dan untuk tebus balik smua salah Riz....Riz nak jadi suami Fiqa...dan nak jaga Fiqa...bagi Riz peluang sayang.."
 
Fiqa hanya menangis...dan Riz terus merayu....Fiqa still kecil hati sbb Riz halau Fiqa....Ya Allah..tolonglah aku...Jika Riz adalah jodoh aku...aku terima dia Ya Allah.....Fiqa pejam mata....Riz masih genggam erat tangan Fiqa....Dan membalas balik kata-kata Riz tadi..... "Bismillahirrahmanirrahim....Fiqa terima Riz....Fiqa maafkan Riz....harap Riz dapat jaga Fiqa"
 
Riz terus memeluk Fiqa....dan seminggu lpas tu Fiqa sah jadi isteri Riz....Baru Fiqa tahu...Riz adalah seorang lelaki setia..dan GF Riz sebenarnya dah lama meninggal..sbb tu Riz marah sgt dan xmau kahwin ngn Fiqa dlu....Sbb Riz masih sygkan GF dia....tapi disebabkan Fiqa accident....Riz boleh terima kenyataan....dia sygkan Fiqa dan xmau kehilangan org tersyg buat kali kedua....
 
dan Fiqa terus tersedar dari mimpi....terus mengucap.....nasib baik mimpi....
hope korang phm cter ni eh.....ni hnya mimpi.....Fiqa cter balik sebijik-sebijik apa yg fiqa mimpi malam tadi... heeheh....bila Fiqa teringat balik....sedihnya Time Riz halau Fiqa....hahahha..dan muka Riz tu sebijik macam muka BF Fiqa....tapi nama lain lah...hahaha
 
ok lah..bye (^^,)

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

LOve Chinese Boy..

2 comments
26/1/2012
hye all...!!! kita jumpa lagi yah....so cuti raya cina ni...korang pi mna?? fiqa x pi mna pn...hehehhe....keje skolah pn bnyk...xdk msa nk pi lepak2 ni.... :)
 
so entry kali ni plak...Fiqa nak cter psal "LOVE CHINESE BOY"...yuhuuuuu..!!!! :) sape lgi kalau bukan tuan punya blog ni yg suka chinese boy...hahahahah....tapi x lah suka gila2...just suka dia macam mana fiqa minat korea/kpop.....phm? ok...macam ni kisah macam mna fiqa minat chinese boy tu....
Hari selasa..hari First Fiqa pi daftar tusyen...tusyen "PRIMA SAUJANA"....FIND ME OK???? hahahha.....ok...lepas jer dh daftar...Fiqa dibenarkan masok terus kelas....kelas Favourite Fiqa..."ADDMATH" hahahahha.....masok je kelas...Fulamak..!!! nk tw apa yg Fiqa nmpk.....Fiqa nmpk sikit jer org dlm kelas tu...dan semua cina....termasuk fiqa 10 org jer...heheh....baru best belajar..btol x??

Pastu kan....ada sorang chinese boy ni...Dy mmg boleh digelar sebagai MR.BEAN yg suka buat kecoh....tapi chinese boy ni baik....Fiqa xtw nma dia....malas nk amik tw.....lepas tu kan...Tiga hari sebelum cuti raya cina....Fiqa ada pi kelas "MATHMODERN" plak....chinese boy tu ada sekali....mmg hepy nmpk dia...sebab cara pakaian dia cool...xsarat sgt....just shorpant dan t-shirt...enough..!!!

pastu bila dah habis kelas...Fiqa keluar lah dari kelas tu kan....xkan nk dduk plak dlm kelas tu....hahahah....And then dia tegur Fiqa....
Korang bca lah dialog kat bwh ni yer....


Chinese boy: "Eh u....U nama apa hah??"

Fiqa: "RAFIQA..."

Chinese boy: "Hah..!!! AFIQA eh??"

Fiqa: (ketawa hahaha) "NO lah....R...A...F...I...Q...A.."

Chinese Boy:(senyum) "Oh...ok i see...."

pastu kan....dia mcm xmau ckp apa dh....Fiqa pn terus blah lah....smpai sekerat jalan...dia panggil....
bca dialog di bawah....

Chinese boy : "Rafiqa....u stay mana eh?"

Fiqa: "stay taman perwira...bm..."

Chinese boy: (muka terkejut) "Oh...dekat saja loh dengan rumah saya..."

Fiqa: "Ye....u tinggal lorong mna?"

Chinese boy: "u dulu lah....tinggal lorong mana?"

Fiqa:"Lorong 7.."

Chinese boy: (senyum lebar) "Lah....dekat saja....xpa...nnti I jerit nama u ok"

Fiqa:(mka hepy) "Ish xpayah lah u...."

Chinese boy:"xpa...kalau nanti kalau ayah or ur mom tnya...u just cakap NOTHING"

Fiqa:"hehe....ok lah...."

Chinese boy:(senyum jer) "Ok...bye-bye Rafiqa...see u again...hepy holiday"

Fiqa:(senyum jugak) "ok thanks...hpy chinese new year..bye2..."


hehehe...mmg fiqa hepy sgt2...sbb dia sembang ngn fiqa mcm kami couple jer....dh la dia tu handsome...ada mix plak.....kulit dia x lah putih sgt...muka dia mcm melayu sikit....btw...dia hensem sgt2....hahahhaha....First time Fiqa suka kat CHINESE BOY dgn sebegitu rupa dan terlupa nk tnya nma dia balik....biarlah....yg penting...my huby ttp di hati MR.Z forever 22/7/1991

bye2....(^^,)
 

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

kereta Mak tercampak ke Laut...

3 comments
18/1/2012
hye smua.! rasanya dah lama kan Fiqa x updated blog...rindunyer kat keyboard ni....heheheheh.....Orite..!! entry kali ni Fiqa nak cter pasal kereta mak tercampak ke laut...mak sapa??? mak Fiqa ler...
 
EEEEE....macam mna bleh tercampak ke laut tu.....???? macam ni....
.
.
Fiqa ni nak sgt dan teringin nak bwk kereta...dan mak Fiqa lah yg jadi gurunya.....mmg time belajar memandu ngn Mak Fiqa.....asyik dok bertikam lidah jer memanjang....kalah bunyi enjin kereta.....pot pet...pot pet...hahahah.....tapi x letih pn... :)
 
pastu kan....dalam masa seminggu...akhirnya Fiqa dah pndai memandu dengan sendiri...pantas dan cekap..heheheh....terror kan??? Lepas tu...Fiqa bwk lah kereta pi bersiar-siar kat balik pulau,pulau pinang....pastu kan...xtw lah cm na....Fiqa tertekan minyak dengan lajunya dan kereta terus melulu ke arah laut...dan terus tercampak dan tenggelam dalam laut...
 
 
 
Fiqa ni nasib baik sempat keluar dari kereta...Fiqa menangis kat situ sorang2 taw....dah lah x rmai org kat situ...takot tw tak....!!! dan Fiqa call mak Fiqa..tersedu-sedan Fiqa bercakap....pastukan...Line terus xdk...dan terus talian mati....apa lagi.....!!! Fiqa meraung lah sekuat hati.......dan ada seseorang yang datang kocak2 bdan Fiqa..
 
"Yong....oh Yong...bangunlah sembahyang subuh....waktu nak hbis dh ni....."
 
Ya Allah....rupa2 nya Fiqa bermimpi...ahhahahaha.....Fiqa ketwa sorang2....
korang terkena.....itu cuma mimpi...xkan lah nk belajar memandu kereta time sekolah2 ni...lgipun Fiqa mna ada msa nk beljar pandu kereta....hik hik hik.... :)
syukur lah sbb hnya mimpi...takot dan seram...huihhhh... :)
dan panggilan Yong tu...hnya panggilan di rumah...kalau korang nak pgil Fiqa dgn nma Yong....Fiqa x kisah...xslh pon...
 
ok bye (^^,)

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

❤❀HOLLAND❤❀

4 comments
13/1/2012
Hye semua...Alhamdulillah Fiqa masih dapat post di blog ni...rindu rasanya...hehehhe.....Korang rindu Fiqa?? Fiqa pn rindu gak...hahahhaha....
 
Hari ni...huh!!! agak penat....sebab kena tnggu uncle bas tu mai...lambat benor dia mai ambik...mmg tension lah tnggu....tpi sabar je lah.... :) ermmm....korang mesti nak tau kan apa bendalah maksud post title Fiqa kali ni.kan.....? HOLLAND??? APA TU???? hik hik hik.....mesti ada yg dh tau....dan ada yg xtau...kesian.... :( xpa2...Fiqa akan bgtau jugak ....tapi Fiqa nak bercerita sikit lah....hahaha :D
 
Minggu kedua sekolah ni...Fiqa dah xpi sekolah dua hari...bukan ponteng eh...tapi sakit....mmg teruk....terbaring atas katil ja....nak makan minum pun terseksa taw.....sakit sgt2....tpi sekarang ni dah elok lah...Alhamdulillah....oklah sebelum Fiqa gtau apa itu HOLLAND....sudilah baca puisi di bawah ni...
 
"NILAI PERSAHABATAN DAN PERCINTAAN
TAKKAN CAIR PADA MUSIM PANAS
TAKKAN BEKU PADA MUSIM SEJUK
TAKKAN GUGUR PADA MUSIM LURUH
TAPI SENTIASA MEKAR SEPERTI MUSIM BUNGA"
 
Ok x puisi kat atas ni...bukan Fiqa yg create....but "my sweetheart" hehehe... :) i miss u dear.... 

HOLLAND tu maksud dia "HOPE OUR LOVE LAST AND NEVER DIE"
Nama Holland ni pun ada kat luar negara....tapi bukannya Fiqa cerita pasal luar negara...pasal maksud HoLLANd...heheheheheh..... :)

"Hope hepy read about this"
Bye (^^,)

 

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

Sekolah dan SPM 2012

6 comments
6/1/2012


hye smua...sori kalau Fiqa lambat updated blog....sebab fiqa nak SPM dh...so xleh main2 dh lah kan....mybe thun ni..ini lah last fiqa post...lepas ni xtau lagi..mybe next year plak kan....xkan korang xpnah ambil exam...thu2 lah kan...nk exam ni knalah stdy hard kan.....jadi hope korang fhm yer....jgn marahkan Fiqa ok.... :)
 
Jadi..hari pertama haritu sekolah ...bermula 4/1/2012....dh dapat kerja rumah....tpi nasib baik SIVIK jer...pastu esok plak....dpt keje lagi...kena buat rumusan....adoi...pening kpla...tpi nasib baik jugak kna hntar isnin mnggu depan....hehheheh.....phm2 lah kan....



 
pastu....hari ni plak...kna dengar taklimat pasal disiplin plak....huhuhu...mengantok gila dduk dekat dewan selama dua jam....korang phm lah kan...kalau disiplin ni...cikgu berleter panjang....smpai waktu rehat pun terlepas....huhuhu......lapor tw x....tpi nsib baik....ckgu baik hati gak...bgi kami rehat...hehhehe....tq cikgu....
 
so...Fiqa nak kasi  tahu lah dekat sesiapa yg bakal mengambil SPM 2012 tahun ni...xkan tahun depan kot....heheh....Fiqa nk kasi tw....trial SPM 2012 bulan julai ok....kita sedang berpuasa masa tu....korang tahu ke x....bulan ramadhan sekarang dlm bulan julai dah....ish3....sah2 x ambil thu ni...kalau yg dh thu tu...alhamdulillah....bagus... :) jadi...kita ni...termasuk Fiqa ni...kena berjuang habis-habisan untuk spm tahun ni...xleh main2 dh ok....exam SPM pun sekarang...cikgu Fiqa lah bgtau...kita hbis lambat exam nnti....kalau mcm thun 2011 dua minggu ja exam....kita mybe tiga minggu....depend lah kalau bgi yg ambil matapeljaran bidang lain kan..mybe hbis cepat...kita x sama bidang....Fiqa bidang ICT....hehehhe....
 
so..Fiqa nak mintak maaf sekali lagi...kalau lepas ni Fiqa x updated dh blog ni....korang jgn marah Fiqa ok....bukan Fiqa tinggalkan terus blog ni...cuma x updated ja...ish3.....jgn salah faham....
 
oklah....doakan Fiqa bleh jwb trial dan SPM tahun ni ok....Fiqa pun doakan korang semua dan bak kata orang korea "AJA-AJA FIGTHING" hehehe..... I WILL MISS U ALL....bye2... (^^,)

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

Perkataan baru "TIGA KATA"..

5 comments
2/1/2012

Hye smua....entry kali ni ditujukan kepada mereka yang sudah lupa erti cinta...hanya tiga kata sahaja...sudah cukup besar maksudnya...

Hehehe... J mesti korang tahu lagu kru tiga kata tu kan? So dlm lirik lagu tu hnya ada tiga perkataan...
Aishiteru,wo ai ni,saranghae, Naan unnai kathalikaraen(fiqa pn xtw apa??) pastu bnyk lagi lah kan perkataan2 yg lain kan....yg berkenaan dengan I LOVE U....jadi sekarang Fiqa nk kongsikan dengan korang satu lagi perkataan baru...maksudnya I LOVE U jugak....tapi sebelum tu...Fiqa nak korang  nyanyi dlu lagu tiga kata tu...hehehhe...gurau ja.. J J

Tapi kan...nyanyi jugak...ni Fiqa bagi lirik....sikit je... Wo ai ni I love you Aku cinta padamu Tiga kata paling bermaknaTapi jarangnya didengar...tepuk tngan...yey..... J pndai pun nyanyi..hehehe... J gila lah Fiqa ni kan?? Jgnlah mrh...tahun2 baru ni mana ada org marah2 dah kan??? J
Ermmm...org zaman skrg ni...mna ada dh nak romantik kan...pastu candle light dinner lah...semata2 nak bgtau.. “SAYA CINTAKAN AWAK”....hahha...padahal kdg2 tu x tercakap pun....btol x? Selalunya lelaki lah yg mula dlu kan..kalau pmpuan nnti terbalik pulak...mcm org tua ckp tu apa tah.... ha!! Perigi mencari timba...(betol ker?) L
So korang betol ni nk tahu perkataan yg baru fiqa jumpak....tiga kata jugak....nk tau ka??
pejam mata.... :B
Heheh... J perkataan nya pelik sikit.....mybe ada yg dh thu...dan mybe ada yg x thu dgn perkataan  “GUMINAVO ZOU DIAU”...pelik kan...? tapi mean dya I LOVE U jugak...Fiqa dpt tau perkataan ni dari buku novel....fiqa pn x ingat bku novel tu tjuk apa...dh lma dh Fiqa bca....kalau x caya...korang search kat internet....ia mmg berkait rapat dengan CINTA....setakat ni saja...kalau ada benda yg baru lagi...Fiqa inform lain ok....and remaja ka,sesapa ka...nak guna perkataan ni untuk bgtau yg korang cintakan seseorang...gunalah ok...dan juga jgn lupa inform kat fiqa ok..kalau dh berjya menawan hati si dia...hahahhahah.... J J J

Bye (^^,)


 

Suka? Tenkiu sbb bca...follow! Tgl jejak! ok! Aishiteru

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...